przyciemnione szyby - jak widać od środka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tymon
    RS
    • 2004
    • 2970

olej, już w tym temacie to pisałem.
    jak masz przyciemniać, to rób tylko tył.
    Nie z racji panów w niebieskich mundurkach, tylo z powodu wypadku.
    Będziesz miał folie na przednich szybach, nie daj boże dojdzie do tragedii a twoja rodzina nie dostanie odszkodowania, gdyż przejrzystość szyb nie spełniała wymogów.
    Plus do tego to co ty napisałeś.

Pzdr
    Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
    Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
    BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• olej
      Drive
      • 2006
      • 51

Podsumowując, w najgorszym wypadku jaki moze się stać po wypadku nie z twojej winy, mając szyby przyciemnione z przodu to:

:!: stajesz się winowajcom wypadku bo miales nie sprawne auto i placisz manadat

:!: Policja zabiera dowód rej. gdyż samochód nie jest sprawny technicznie

:!: nie dostajesz zwrotu z ubezpiecznia za zniszczone auto bo samochod nie był sprawny technicznie

:!: niedostajesz tez odszkodowania zdrowotnego gdzyż jechałeś samochodem sprawnym.

:cry: No to ja raczej podjąłem decyzje i odwołuje przyciemnianie szyb a szkoda bo sie na nie bardzo napaliłem, a same przednie nie robią na mnie wrażenia
      http://www.blask-swieczki.pl Zapraszam

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez olej
        :!: niedostajesz tez odszkodowania zdrowotnego gdzyż jechałeś samochodem sprawnym.

:cry: No to ja raczej podjąłem decyzje i odwołuje przyciemnianie szyb a szkoda bo sie na nie bardzo napaliłem, a same przednie nie robią na mnie wrażenia
        Chyba nie sprawnym :roll:

I drugie ,nie przednie tylko tylne.
        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• olej
          Drive
          • 2006
          • 51

Samiec thx k
          http://www.blask-swieczki.pl Zapraszam

Komentarz

siemka a niewiecie moze czy sa jakies folie nie przyciemniajace tylko dajace efekt lustrzanego odbicia?

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Sa, tylko generalnie wlascicielowi urwal bym jaja jakbym dorwal na ulicy - to taki maly zarcik :diabelski_usmiech . Zajebiscie odbija to swiatlo i wtedy to juz na pewno nic nie widac, a do tego jest to niezgodne z przepisami.
              Cos na wzor folii lustrzanki mozna zrobic metoda przyciemnienia piecowego, ktora akurat jest legalna.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Tymon
                RS
                • 2004
                • 2970

Zamieszczone przez Maicroft
                mozna zrobic metoda przyciemnienia piecowego, ktora akurat jest legalna
                jesteś pewien :?: i czy również w przypadku ciemnej szyby :?:

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Piecowe bylo legalne nawet ciemne. Taki stan byl trzy lata temu, bo poprzednie auto mialo byc przyciemnione wlasnie tak, a potem nastapila zmiana planow i nic nie wyszlo z tego.

http://www.carsolar.com.pl/ chyba jako jedyni w Polsce robia, w krakowie jest ten caly piec do ktorego wklada sie szyby.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4287
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                    http://www.carsolar.com.pl/ chyba jako jedyni w Polsce robia, w krakowie jest ten caly piec do ktorego wklada sie szyby.
                    http://www.technicolor.pl/ 8)
                    Czy te przyciemnienie przechodzi testy policji na przepuszczalnosc swiatla? :roll:

Komentarz

• chester121
                      L&K
                      • 2005
                      • 1053

niestety nie!!!
                      przepis mowi jasno, ze przenie szyby(boczne) musza miec przepuszczalnosc 70% swiatla
                      i nie wazne czy to bedzie folia czy piecowka jak zmiejszymy ten poziom przepuszczania swaital to kicha
                      i teraz tak jesli zlapia nas niebiescy to przy foli mozemy ja zdrapac i jedziemy dalej
                      przy piecdowce zabiora nam dowod jak amen w paciezu (no chyba z ez bagaznika wyjmiemy nowe :P )

wszystko przetestowane na wlasnej skorze wiec nie ma sie co bawic (moja almerka miala przyciemniane szybki piecowo tyl 70 przod 50(dodatkowo z efektem fotochrom w dzien byly ciemniejsze a w nocy sie rozjasnialy) i niestety policja zlapala mnie
                      nie przyjalem mandatu( myslalem ze sie czepiaj w koncu piecowe przyciemniane szybki) to zabrali mi dowod, laweta, i madnacik jakis skromny i skierowania do sadu grodzkiego, tam niestety orzekli to samo (jedyna pociecha to to ze madnat mi zlikwidowali (niestety za lawete nie chcieli oddac :wink: )), a dowod odedbralem jak tylko przedstawilem badanie techniczne w ktorym jasno wynika ze przednie szyby maja 70% przepuszczania swiatla

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

chester121
                        Trzeba bylo dowodu nie oddawac i poczekac az sie sciemi i sie szybki rozjasnia moze by przeslo w tedy :wink:
                        Jako ze malo osob mialo piecowe przyciemienie z ktorymi mialem stycznosc ,to sie zapytam . Pomijam aspekt prawny jak sie uzytkowalo auto z takim rodzajem przyciemienia? Czy faktycznie ten fotochrom w nocy dziala? czy bylo widac dobrze itp . Opisz wrazenia ,czy trwalosc ucierpiala (bo byly takie sluchu ze sie to sciera).

Komentarz

• chester121
                          L&K
                          • 2005
                          • 1053

tzn co do trwalosci dostalem na to chyba 7lat gwaranji (niestety uzytkowalem auto tylko jakis rok z tymy szybkami) autko zdechlo i poszlo na czesci do tego czasu wszytko wygladalo jak nowe

co do jazdy to naprawde fajna sprawa
                          fotochrom dzialal calkiem poprawnie
                          w nocy autko sie rozjasnialo (ale nie tak bardzo ze nie mozna bylo zauwazyc przyciemnienia)
                          co do parkowania w nocy tez nie mialem problemow bo mialem 3 czujniki cofania :diabelski_usmiech

jazda byla naprawde przyjemna (autko tak sie nie nagrzewalo)
                          no i ten szpan (hahahaha)
                          aha z wewnatrz nawet przy ostrym sloncu( bardzo mocno przyciemnionych szybach)
                          bylo wszystko widoczne wieczorkiem jak przyciemnienie ustepowalo
                          bylo widac tak jak by szyby byly fabrycznie zrobione ( z tylu troszke gorzej)
                          ale z boku te 50% nie bylo wogole widac( od zewnatrz byla widoczna czern)
                          moze wygrzebie z kompa jakies fotki mojej bylej( ale nic nie obiecuje bo trroche rzeczy z dysku mi poginelo ) to ci je wysle pokazac jak to sie prezentowalo w dzien i w nocy

Komentarz

• KLOCek
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 411

Zamieszczone przez chester121
                            i madnacik jakis skromny i skierowania do sadu grodzkiego
                            nie kumam. Przecież albo mandat, albo sąd.

Komentarz

• chester121
                              L&K
                              • 2005
                              • 1053

Zamieszczone przez KLOCek
                              i madnacik jakis skromny i skierowania do sadu grodzkiego
                              nie kumam. Przecież albo mandat, albo sąd.
                              mandaciku nie przyjalem bo chcieli mi dac mandat (tam jakis 100zl) i zabrali odrazu dowod
                              wiec pomyslalem ze juz skoro i tak dowodu nie ma to nic nie trace
                              i wtedy dali mi skierowanie do sadu
                              w tej kolejnosci to bylo :P

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3773
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kodeks drogowy a folie

V. Zatrzymywanie i zwracanie dowodów rejestracyjnych

Art. 132.

Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
                                1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
                                a) zagraża bezpieczeństwu,
                                b) zagraża porządkowi ruchu,
                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                =================================================

Komentarz

• ProSzeK
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 43

zajebista sprawa zaciemnienie tyłu. Ja mam tak zrobione w swojej Fabienne i jest spoko tylko mam ta srednia folie. naprawde od wewnatrz nie jest az tak tragcznie ciemno, w lecie duzo chłodniej, i wogole fajnie sie prezentuje auto. No w nocy troszeczke z tym cofaniem jest problem ale to kwestia przyzwyczajenia. Teraz nie wyobrazam soebie zeby moja Fabia nie miałą zaciemnionego tyłu.. jakos sie tak czuje... lepiej z tymi szybami :P no i mozna zawsze cos z tyłu zostawic i az tak nie rzuca sie w oczy... mozesz zobaczyc jak to u mnie wylgada na fotce w avarcie tak mi sie zdaje :P pozdrawiam !
                                  SKODA FABIA
                                  1.9 TDI 101 PS

Komentarz

• Ziomal
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 5841
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ProSzeK, wiesz moim zdaniem przyciemnianie samego tyłu to samochód wygląda jak dostawczach 2 osobowy :lol: Jak przyciemniac to wszystko
                                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• ProSzeK
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 43

no tak jak masz szmal na mandaty itp to loooz ! no i co do widocznosci w nocy to mysle e bedzie słaba jak zaciemnisz całe auto no i tak samo w pochmurne dni !! !! zwróc na to uwage
                                      SKODA FABIA
                                      1.9 TDI 101 PS

Komentarz

• Ziomal
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 5841
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ProSzeK
                                        zwróc na to uwage
                                        spoko biorę wszystko pod uwagę więc albo masz kasę i masz i płacisz mandaty (choć nie zawsze :diabelski_usmiech ) i cieszysz się fajnym wyglądem , przynajmniej dla mnie albo nie płacisz mandatów i masz pół trumnę jak to się mówi :szeroki_usmiech

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Tymon
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2970

Ziomal, nie bierzesz wszystkiego pod uwagę, ciekaw jestem jakbyś się zachował w momencie wypadku :| Jak szyba się nie "skruszy"

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

niestety nie!!!
                                            przepis mowi jasno, ze przenie szyby(boczne) musza miec przepuszczalnosc 70% swiatla
                                            i nie wazne czy to bedzie folia czy piecowka jak zmiejszymy ten poziom przepuszczania swaital to kicha
                                            i teraz tak jesli zlapia nas niebiescy to przy foli mozemy ja zdrapac i jedziemy dalej
                                            przy piecdowce zabiora nam dowod jak amen w paciezu (no chyba z ez bagaznika wyjmiemy nowe :P )
                                            To ja dodam coś od siebie. W Cordobie też miałem przyciemnione piecowo szyby ( Solar Fotochrom w firmie Technicolor ). Jeśli chodzi o efekt to naprawdę extra, ale podpisuję się obiema rękami pod tym, żeby przednie boczne miały te 70% przepuszczalności ( u mnie po bardzo delikatnym, praktycznie niewidocznym pokryciu miały minimalnie ponizej 70% - wiem bo mierzyłem u policajów :diabelski_usmiech ). Co do mandatów i ewentualnych pomiarów przez policję "na drodzę" to niestety ( dla policji oczywiście ) ale urządzeniami które mają nie mogą wykonywać pomiarów szyb fotochromatycznych ( ściemniających się ). Teoretycznie, zgodnie z prawem, dokumentem potwierdzajacym przepuszczalność takich szyb jest pomiar wykonany w odpowiednich warunkach,w laboratorium, w procesie homologacji ( firma technikolor ma taką homologację i wydaje jej potwierdzenie każdemu swojemu klientowi ). "Niebieski" w takim przypadku powinien przyjąć to do wiadomości po ewentualnym sprawdzeniu czy dane samochodu na homologacji się zgadzają ( tak jak np. w przypadku OC ), podziękować i odjechać. Niestety u nas wszystko jest popie....e i gościu w takich warunkach zabiera Ci dowód i to ty musisz udowadniać, że masz rację.
                                            Wspomnę tylko, że jeździłem tak zrobionym samochodem ponad 2 lata, miałem kilka kontroli, ale nigdy nikt nie przyczepił się do szybek ( nawet gościu na przeglądach stwierdził, "jeśli ma pan homologację to mnie to nie interesuje, wrazie czego "beknie" za to ten, który wystawił fałszywą homologację" ). Właśnie tu pojawia się pewien ważny szczegół: w przypadku przyciemniania piecowego dostajesz homologację na całość ( czyli szybę z powłoką), natomiast w przypadku folii tylko na samą folię a nie na szybę pokrytą folią; przynajmniej tak było jeszcze do niedawna ( jak jest obecnie nie wiem ).
                                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

no a co sądziecie o szybach sunset cośtam w O2 kombii?
                                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Ziomal
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 5841
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tymon
                                                nie bierzesz wszystkiego pod uwagę, ciekaw jestem jakbyś się zachował w momencie wypadku Jak szyba się nie "skruszy"
                                                w zasadzie , to jest + zią :wink:

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

Pracuję...